Odată supus factorilor de uzură, aspectul pe care îl prezintă o geacă din piele nu va mai fi la fel de impunător și elegant. Chiar și doar câteva zgârieturi sau urme de murdărie pot cauza armoniei întregului design. Însă, dacă inevitabilul s-a produs nu înseamnă că trebuie să renunți la geaca preferată.
Până la urmă, caracterul atemporal al pieselor vestimentare din piele nu poate dispărea prea ușor. Totuși, pentru a vedea rezultate e necesar să aplici tehnicile potrivite.
Cum poți repara gecile din piele
Să repari o geacă de piele naturală nu este tocmai cea mai ușoară activitate. Procesul depinde într-o foarte mare măsură de natura daunelor suferite. Oricum ar fi, e recomandat să te înarmezi cu răbdare și multă atenție la detalii. Orice greșeală pe care o faci în timpul reparației poate cauza semnificativ designului general, dar și funcționalității gecii. Despre regulile pe care ar trebui să le urmezi vei afla mai multe în rândurile de mai jos.
Aplicarea lipiciului
Identifică zona care prezintă urme de uzură și curăță materialul cu grijă pentru a îndepărta orice murdărie care ar putea împiedica aderența materialelor.
⦁ Următorul pas este să alegi un lipici special pentru produsele din piele. Interesează-te în magazinele de specialitate și fă alegerea în funcție de calitatea pe care o oferă.
⦁ Aplică o cantitate mică de lipici pe suprafața rupturii. Utilizează un bețișor de lemn sau o spatulă pentru a distribui uniform produsul.
⦁ Apropie marginile rupturii și presează-le ferm împreună. Ai grijă să le aliniezi în așa fel încât să obții o reparație cât mai discretă posibil.
⦁ Dacă lipiciul recomandă aplicarea unei greutăți sau a unei presiuni constante, așază o greutate ușoară (cum ar fi o carte) peste zona lipită. Poți folosi și clești pentru a menține marginile lipite.
⦁ Lasă lipiciul să se usuce conform instrucțiunilor oferite de producător. Poate să dureze de la câteva ore până la câteva zile. Nu folosi feonul pentru a accelera procesul de uscare pentru că nu vei face altceva decât să facilitezi degradarea materialului.
Repararea unei tăieturi
În cazul unei tăieturi sau a unei găuri, poți opta pentru o altă metodă de reparație – coaserea. Întoarce produsul pe dos și deschide căptușeala. Marchează punctele în care vei face cusăturile cu un creion. Zonele ar trebui să fie suficient de apropiate pentru a asigura o reparație solidă, dar nu prea apropiate pentru a evita slăbirea materialului.
Cum repari o gaură în geaca din piele
În cazul în care geaca de piele prezintă mai multe găuri, dar nu vrei să o lași uitată în dulap, iată la ce idei poți apela:
⦁ Ascunde găurile prin adăugarea unor inserții metalice. Geaca va căpăta un aspect personalizat, în ton cu stilul care te caracterizează.
⦁ Aplică un buzunar colorat în zonele afectate de uzură.
⦁ Lipește un plasture cu ajutorul lipiciului corespunzător materialului.
Aplicare de piele lichidă
Dacă vrei să elimini zgârieturile adânci de la nivelul jachetei, poți opta și pentru aplicarea pielii lichide – o metodă folosită adesea de specialiști. Poate ajuta la acoperirea zonelor inestetice și la uniformizarea culorii și texturii.
De asemenea, aplicarea corespunzătoare a produsului poate spori gradul de rezistență și implicit numărul de utilizări. Pielea lichidă poate fi o opțiune numai bună, așadar, pentru a preveni deteriorarea ulterioară a materialului.
Când e momentul să apelezi la un specialist
Este recomandat să apelezi la un specialist pentru a repara o geacă din piele uzată în următoarele situații:
⦁ Rupturi majore sau deteriorări semnificative – Dacă geaca de piele are rupturi sau deteriorări majore în zone importante, cum ar fi cusăturile, umerii sau mânecile, este recomandat să consulți un specialist.
⦁ Decolorări sau pete extinse – În cazul în care folosești de ani buni geaca de piele, dar nu poți scăpa de petele adânci, ai nevoie de ajutorul unui specialist. Expertiza pe care o deține îl face capabil să restaureze culoarea și aspectul inițial al materialului.
⦁ Probleme cu fermoarele – Nu poți îmbrăca ușor jacheta de piele? Nu ar trebui să forțezi sistemul de închidere, ci să apelezi la un profesionist. El este cel care poate înlocui componentele și le poate aduce în stare bună de folosire.
⦁ Restaurarea generală – Dacă geaca de piele este uzată sau a suferit daune minore în diverse zone, un specialist poate efectua o reparație generală. Procesul include mai multe etape – de la curățare și refacerea cusăturilor până la acoperirea petelor.
Întreținerea unei geci din piele naturale
Întreținerea constantă a gecii de piele este esențială pentru a-i prelungi durata de folosire, dar și a menține intact aspectul estetic.
Iată care sunt principalele reguli de care ar trebui să ții cont:
⦁ Curăță jacheta de piele regulat pentru a îndepărta praful și murdăria care se pot acumula în timp. Utilizează o cârpă moale și umedă pentru ștergerea delicată a suprafeței.
⦁ Folosește produse de curățare speciale pentru piele. Evită să folosești substanțe chimice agresive și testează întotdeauna produsul pe o zonă mică înainte de a-l utiliza pe întreaga geacă.
⦁ Pielea naturală poate deveni uscată și își poate pierde din elasticitate odată cu trecerea timpului. Utilizează un balsam sau o cremă hidratantă pentru a preveni crăparea sau deteriorarea materialului.
⦁ Evită expunerea directă la soare. Pielea se poate decolora cu ușurință în urma expunerii prelungite la razele UV. Depozitează geaca într-un loc umbrit sau utilizează huse de protecție în cazul depozitării în spații luminoase.
⦁ Spală geaca numai la curățătorii speciale. De asemenea, un truc destul de utilizat pentru a-i reîmprospăta aspectul este să o depozitezi pentru câteva ore în congelator.
Vrei să redai aspectul și funcționalitatea gecii de piele? Sfaturile de mai sus te vor ajuta să obții rezultatele dorite, fără prea multe costuri!