Obligatoriu de evitat este spălarea hainelor de blană la mașina automată. Dacă blănurile sunt foarte murdare, cu pete ce pot fi greu de scos acasă, cel mai bine este să apelezi la serviciile unei curățătorii profesionale. Centrele de curățare au aparatura necesară pentru a spăla corespunzător orice fel de haină, fie că este vorba de blană naturală, piele naturală, material sintetic sau de orice alt fel.
Dacă murdăria este superficială, atunci poți atârna haina de blană pe un umeraș, iar apoi să o cureți cu o perie moale sau cu o lavetă umedă. Mai apoi, trebuie lăsată să se usuce în mod natural, fără a folosi uscător de păr sau altă sursă de căldură.
Totodată, mai trebuie să știi că hainele de blană se curăță profesional anual, chiar dacă nu sunt purtate în exces. Curățarea profesională elimină praful acumulat, mirosurile și adaugă un plus de strălucire.
Pentru a întreține cât mai corect hainele de blană e important să ai grijă la modul de curățare, la condițiile de depozitare, dar și la următoarele aspecte:
⦁ Când porți o haină de blană, evită să stai în poziția de șezut prea mult timp. Dacă totuși se întâmplă acest lucru, încearcă pe cât posibil să schimbi poziția. Astfel vei reuși să protejezi blana pentru a nu se deteriora cu totul într-o anumită zonă.
⦁ Evită să aplici parfumuri direct pe haina de blană. Parfumurile conțin alcool și favorizează uscarea blănurilor. De altfel, există și parfumuri care conțin uleiuri, care ulterior pot determina apariția un miros neplăcut.
⦁ Nu se recomandă nici pulverizarea cu fixativ pe păr atunci când ai haina de blană pe tine sau folosirea în exces a cremelor de corp.
⦁ Pentru a nu deteriora blana, evită să porți genți de umăr sau să aplici bijuterii direct pe blană. Rezultatul acestor acțiuni va fi cât se poate de neplăcut, căci purtarea frecventă a genților de umăr poate duce la pierderea firelor de păr din zona respectivă, iar bijuteriile pot favoriza încâlcirea lor.
⦁ Atunci când călătorești, evită să pui haina de blana naturală în geamantan sau să o păstrezi pe tine. Încearcă să o transporți pe un umeraș și învelită în bumbac.
⦁ După orice purtare, lasă puțin timp blana la aerisit într-o cameră ferită de orice sursă de căldură și umiditate.
Cum depozitezi o haină de blană?
În primul rând, trebuie să știi că hainele de blană se depozitează în locuri ferite de umiditate și căldură. Temperatura potrivită pentru păstrarea blănurilor este de 22 grade, iar umiditatea de aproximativ 50%. Pentru a preveni decolorarea, sunt recomandate spațiile mai întunecoase.
Cel mai bun mod de depozitare haina blană este individual, pe umerașe rezistente și cât mai late. În acest fel, hainele nu vor avea tendința de a-și pierde forma inițială. De altfel, ar fi bine să nu o depozitezi într-un dulap prea încărcat pentru a nu se freca de alte haine.
Pentru o păstrare cât mai bună, sunt recomandați sacii din bumbac. Cei din plastic blochează pătrunderea aerului, ceea ce împiedică aerisirea hainelor. Blănurile au nevoie de aer pentru a nu se usca, iar ulterior crăpa. De altfel, sacii de plastic au un miros specific, iar din cauza lor, hainele de blană pot căpăta un miros mai puțin plăcut.
Un alt aspect de care să ții cont atunci când vine vorba de depozitare constă în evitarea folosirii sprayurilor de interior pentru un miros mai plăcut în dulap. Majoritatea odorizantelor conțin alcool, substanță ce poate degrada blana.
Concluzie
Deși a trecut foarte mult timp de la apariția lor, hainele de blană sunt încă la modă. Fiind atât de versatile, cele mai recente trenduri acceptă combinația chiar și cu ținutele sport, street ori casual. Acesta este și motivul pentru care sunt încă la mare căutare și reprezintă un bun de valoare din garderobă. Pot fi combinate cu treninguri, cu jeanși, fuste, dar și cu rochii extrem de elegante. În plus, oferă o notă aparte ținutelor și sunt atât de impunătoare încât oricine le poartă își lasă simțită prezența oriunde.
Cu toate că au un preț de achiziție cu mult peste media pieței, investițiile sunt recuperate în timp, căci blănurile pot fi purtate ani de zile. Dacă deții în garderobă astfel de piese, asigură-te că le întreții, speli și depozitezi corespunzător pentru a se păstra cât mai bine în timp. Respectă sfaturile anterioare și te vei bucura mulți ani de o haină de blană ca nouă!